Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2024 > бр. 1 от 2024 г. > Място на избрано за кмет лице се па...
сп. Български законник
бр. 1 от 2024 г.

Място на избрано за кмет лице се пази само от работодател с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала или бюджетна организация

Отговаря Гошо МУШКАРОВ – д-р по икономика

   Въпрос: Фирма Х (частна собственост, без държавно участие) има назначен служител на постоянен трудов договор. Този служител е избран за кмет и ще се възползва от това (т.е. ще заеме длъжността си на кмет). Фирма Х задължена ли е да му пази мястото през периода на мандата? Ако трябва да се пази мястото през този период как трябва да се оформи отсъствието му?

   Отговор: Избраните кандидати за народни представители, президент на републиката, вицепрезидент на републиката, членове на Европейския парламент от Република България или кметове, които дотогава са работели в държавни или общински учреждения или предприятия, търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала или бюджетни организации, имат право след прекратяване на пълномощията им да заемат предишната си длъжност, а в случаите, когато тя е закрита - друга равностойна длъжност в същото или с тяхно съгласие в друго държавно или общинско учреждение или предприятие, или търговско дружество с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала или бюджетна организация (§ 6, ал. 1 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс).
Действащата нормативна уредба не предвижда задължения за други работодатели, извън изрично посочените в разпоредбата, да осигуряват работа на кметовете и другите лица след изтичането на мандата им. Това се отнася и за случая от запитването, в който работодателя на избраното за кмет лице е частно предприятие.



Статия със свободен достъп