Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2024 > бр. 2, 15 - 21 януари 2024 г. > Задължение за заплащане на продукто...
в. Седмичен законник
бр. 2, 15 - 21 януари 2024 г.

Задължение за заплащане на продуктова такса от фирма, осъществила вътреобщностно придобиване на опакована стока

Отговаря Лиляна ПАНЕВА - данъчен консултант

   Купуваме тухли от Гърция (ВОП), в стойността на фактурата е вписано брой тухли единична цена и стойност в евро, като тухлите ги получаваме на пале и опаковани с фолио, стойността на палетите и опаковката влизат в цената на тухлите. При това положение фирмата ни има ли задължение да плаща продуктова такса на организации по оползотворяване на отпадъци, или не?

   Становището ни по въпроса е съобразено с разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и Наредбата за неговото практическо приложение.
Продуктовата такса е уредена нормативно в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, обн., ДВ, бр. 53 от 2008 г., променяна нееднократно с последно изменение, обн., ДВ, бр. 30 от 2016 г.
Съгласно § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби (ДР) на наредбата "Продуктова такса“ е такса по смисъла на чл. 36, ал. 1 от ЗУО, която се заплаща за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Лицата, които пускат на пазара на страната продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, както и лицата, които придобиват за лична употреба моторни превозни средства (МПС) в резултат на въвеждане на МПС на територията на страната от друга държава - членка на Европейския съюз (ЕС), или внасяне на МПС от държава извън ЕС, заплащат продуктова такса по реда и в размера, определени с наредбата.
Лица, които пускат на пазара на територията на РБългария продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, са производителите, вносителите и лицата, които въвеждат на територията на страната от територията на друга държава - членка на ЕС, съответните продукти и ги предоставят на друго лице срещу заплащане или безплатно, и/или ги използват като част от търговска, производствена или професионална дейност с цел продуктът да бъде разпространен или използван на територията на страната.
Не заплащат продуктова такса лицата, участващи в колективни системи, представлявани от организация по оползотворяване, или изпълняващи задълженията за оползотворяване индивидуално. Те се определят със заповед на министъра на околната среда и водите по реда на наредбите по чл. 24, ал. 2 от ЗУО.
Продуктовата такса не се заплаща от лицата само при доказване пред министъра на околната среда и водите на изпълнение на задълженията по ЗУО и наредбите по чл. 24, ал. 2 ЗУО.
Съгласно информацията от запитването на територията на страната е въведена стока на палети с фолиева опаковка, цената на които е включена в стойността на доставката. При ползването на стоката ще станат отпадъци, които попадат в обхвата на отпадъците, за които се дължи продуктова такса. Това, че тяхната стойност е включена в цената на стоката, не променя задължението на лицето, въвело тази стока на територията на страната, да заплати предвидената за случая продуктова такса. Изключение правят само случаите, при които това лице е включено в списъка на лицата, определени със заповед на министъра на околната среда и водите по реда на наредбите по чл. 24, ал. 2 от ЗУО.
Следователно, ако въпросната фирма, въвела опакованата стока на територията на страната, не е включена в този списък и ще реализира стоката на тази територия, следва да плати продуктова такса за придобитата стока.
За опакованите стоки, въведени на територията на страната продуктовата такса се заплаща по сметката на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите до 15-о число на текущия месец за количествата, внесени и въведени на територията на страната.
Продуктовата такса се внася въз основа на декларация, съставена по образец съгласно приложение № 8 към наредбата. Продуктовата такса се заплаща еднократно за всеки продукт, след употребата на който се образуват масово разпространени отпадъци, до момента на излизането му от употреба. Продуктовата такса се заплаща в съответствие с определеното в месечната справка-декларация, съответно по приложения № 10, 11, 13, 15, 16 и 18 към наредбата. В платежния документ за внасяне на таксата се вписват: видът на стоката и нейната опаковка, основанието за нейното заплащане и месецът, за който се внася таксата.
В наредбата не са предвидени административнонаказателни санкции за неизпълнението й, но такива са предвидени в закона, на чието основание е издадена тя. Съгласно разпоредбите на чл. 155, ал. 1 и ал.2 от ЗУО за нарушения на този закон, които не съставляват престъпления, физическите лица, кметовете на общини или длъжностните лица се наказват с глоба от 500 до 3000 лв., а на юридическите лица или на едноличните търговци се налага имуществена санкция от 1000 до 6000 лв. При повторно нарушение размерът на глобата или имуществената санкция е в двойния размер по ал. 1 на чл. 155 от закона.



Статия със свободен достъп