Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2015 > бр. 19, 1 - 15 октомври 2015 г. > № 24-38-15 от 12.01.2015 г. Относно...
в. Главен счетоводител
бр. 19, 1 - 15 октомври 2015 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 24-38-15 от 12.01.2015 г. Относно: корекция на допуснати грешки в подадени справки-декларации за данък върху добавената стойност вследствие на неправилно отразени фактури в дневника за покупки по реда на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС)

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   Във Ваше писмо, постъпило в ЦУ на НАП с вх. № ……….. г. е посочено, че Общината, регистрирано по ЗДДС лице, във връзка с проект „Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на гр. ………“, одобрен за финансиране по приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води“ на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-…………. от 08.2012 г., е получила фактури, които са отразени в дневника за покупки за м. август 2014 г. и съответно за м. октомври 2014 г. като получени доставки без право на данъчен кредит. За тези данъчни периоди в законоустановения срок са подадени справки-декларации за данък върху добавената стойност, съставени въз основа на отразените по този начин в дневника за покупки за съответния данъчен период фактури за получени доставки.

   Във връзка с т. 2 на получено от Общината писмо с изх. № 08-00-4065/21.11.2014 г. на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, където е посочено, че Бенефициентът следва да предприеме необходимите незабавни действия за възстановяване на данък върху добавената стойност по реда и при условията на ЗДДС и Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ППЗДДС) и в съответствие с дадените разяснения в Указание № УК-1/15.01.2014 г. на Министъра на финансите, сте поставили въпрос какви следва да бъдат незабавните действия от страна на Общината за възстановяване на начисления по фактурите данък върху добавената стойност за получените доставки, които са отразени в подадените справки-декларации и дневници за покупки като получени доставки без право на данъчен кредит.
Предвид така изложената фактическа обстановка, тъй като в запитването не се съдържа информация за използването на получените доставки, за които са издадени фактурите, както и информация кога е възникнало правото на приспадане на данъчен кредит и съответно датите, на които са издадени фактурите, съобразявайки относимата нормативна уредба, по зададения от Вас въпрос и на основание чл. 10, ал. 1, т. 10 от Закона за Националната агенция за приходите изразявам следното принципно становище:
В случая, изложен в запитването, са налице неправилно отразени фактури в дневника за покупки за данъчни периоди август 2014 г. и съответно октомври 2014 г., като грешките са установени след изтичането на срока за подаване на справки- декларациите за тези периоди.

   Начинът за извършване на корекции на допуснати грешки в подадени справки-декларации за данък върху добавената стойност вследствие на неправилно отразени документи в отчетните регистри, когато същите грешки са установени след изтичането на срока за подаване на декларациите е уреден в чл. 126, ал. 3, т. 2 от ЗДДС. По силата на тази разпоредба корекции на грешки при деклариране, установени след изтичането на срока за подаване на справка-декларацията за съответния данъчен период, в случаите, когато грешката се дължи на неправилно отразяване в отчетните регистри на документи, същата се коригира по инициатива на лицето чрез писмено уведомяване на компетентния орган по приходите в съответната ТД на НАП, който следва да предприеме действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период. В случая, изложен в запитването, за неправилно отразените фактури в дневника за покупки следва да уведомите ТД на НАП ……….

   Зам. изпълнителен директор на Националната агенция за приходите: (Г. ДИМИТРОВА)



Статия със свободен достъп