Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2016 > бр. 8, 16 - 30 април 2016 г. > № 20-21-27 от 24.02.2016 г. Относно...
в. Главен счетоводител
бр. 8, 16 - 30 април 2016 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 20-21-27 от 24.02.2016 г. Относно: Начисляване на данък при място на изпълнение на услугата извън територията на страната

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   В Дирекция ОДОП постъпи Ваше запитване с вх. № …./ 15.02.2016г., препратено за отговор по компетентност от ТД на НАП, Офис – .
Изложена е следната фактическа обстановка:
Дружеството е регистрирано по ЗДДС. Предстои сключването на договор с друга българска фирма – възложител, регистрирана по ЗДДС, за възлагане на определен обем строително-монтажни работи на територията на Република Косово. Предметът на договора е „Изграждане на нова рафинерия за сурово масло в гр. Косово, включваща: изграждане на производствена сграда от метална конструкция, монтаж на съответното технологично оборудване, тръбопроводи, електроинсталации и въвеждане в експлоатация на обекта“. Всички материали /метали, тръби и оборудване/ за изпълнението на възложените СМР се намират на строителната площадка в Косово и дружеството няма ангажимент за доставката им. Ще бъде възложено на дружеството да командирова свои специалисти и служители, които фактически да извършат изграждането на производствената сграда в Република Косово и да монтират прилежащото и производствено оборудване, тръбопроводи и електроинсталации. Съгласно текста на договора, при подписването му е договорено авансово плащане в размер на 10% от договореното възнаграждение.

   Поставени са следните въпроси:
Къде е мястото на изпълнение съгласно ЗДДС на извършваната от дружеството услуга?
Как следва да се третира съгласно ЗДДС доставката между двете български дружества, регистрирани по ЗДДС – дружеството и възложителя? Следва ли да се облагат с 20 % ДДС?
Следва ли да се начислява 20% ДДС при получаване на авансовото плащане?
Ако мястото на изпълнение при доставката на услугата е определено съгласно чл.21, ал.4, т.1 от ЗДДС, къде следва да се декларира стойността на издадените фактури в месечната справка-декларация по ЗДДС?

   Предвид обстоятелството, че към запитването не е приложен договор, изразявам следното принципно становище:
При определяне на мястото на изпълнение на доставката следва да се преценят характера на услугата и местоположението на получателя на доставката.
Основното правило за определяне мястото на изпълнение на доставка на услуга е разписано в чл.21, ал.1 и 2 от ЗДДС /чл.44 и чл.45 от Директива 2006/112/ЕО от 28 ноември 2006 година на Съвета относно общата система на данъка върху добавената стойност – Директивата за ДДС/ като водещ критерии при него е статутът на получателя по доставката.
Съществуват обаче специфични случаи, за които са разписани специални правила. Така например, ако извършваната услуга е свързана с недвижим имот, то приложение ще намери чл.21, ал.4, т.1 от ЗДДС /чл.47 от Директивата за ДДС/ и мястото на изпълнение на тази доставка ще е мястото, където се намира недвижимият имот. Съгласно буква „б“ на тази норма, мястото на изпълнение при доставка на услуга е мястото, където се намира недвижимият имот, при услуги по подготовка и координация на строителните работи, свързани с недвижимия имот, като архитектурни, инженерни, надзорни и други.
Критерият за прилагане на общото правило или изключението относно определяне мястото на изпълнение на доставка на услуга е дали същата е свързана с конкретен недвижим имот или не.

   Предвид гореизложеното и доколкото сте посочили, че предмет на доставката са строително-монтажни работи по недвижим имот на територията на Косово, мястото на изпълнение на тази доставка съгласно чл.21, ал.4, т.1, буква „б“ от ЗДДС е на територията на тази държава.
Съгласно чл.86, ал.3 от ЗДДС, не се начислява данък при извършване доставка с място на изпълнение извън територията на страната.
Горните разпоредби се прилагат независимо от това, къде е установен възложителят по доставката. Както е посочено, в случая водещо е мястото, където се намира недвижимия имот, във връзка с който се извършват услугите.
При извършване на авансово плащане по такава доставка следва да се съобрази разпоредбата на чл.25 от ЗДДС. Съгласно чл.25, ал.1 от ЗДДС, данъчно събитие по смисъла на този закон е доставката на стоки или услуги, извършена от данъчно задължени по този закон лица, вътреобщностното придобиване, както и вносът на стоки по чл. 16. По смисъла на чл.25, ал.7 от ЗДДС, когато, преди да е възникнало данъчно събитие, се извърши цялостно или частично авансово плащане по доставка, данъкът става изискуем при получаване на плащането (за размера на плащането), с изключение на получено плащане във връзка с вътреобщностна доставка. В тези случаи се приема, че данъкът е включен в размера на извършеното плащане.
Съгласно чл.25, ал.6, т.2 от ЗДДС, на датата на възникване на данъчното събитие възниква основание за освобождаване от начисляване на данък за освободените доставки и доставките с място на изпълнение извън територията на страната.
Предвид гореизложеното, при извършване на авансово плащане по доставка с място на изпълнение извън територията на страната, за дружеството не възниква задължение за начисляване на данък.

   Съгласно разпоредбата на чл.79, ал.2, т.4 от ППЗДДС, при доставки с място на изпълнение извън територията на страната следва да бъдат издавани фактури, като в тях като основание за неначисляване на данък се вписва съответната разпоредба на закона, съгласно която доставката на услуга е с място на изпълнение извън територията на страната. В случая, това е разпоредбата на чл.21, ал.4, т.1 от ЗДДС. Издадените фактури следва да бъдат отразени в колона 23 „ДО на доставки по чл.69, ал.2 от ЗДДС, вкл. ДО на доставките при условията на дистанционни продажби с място на изпълнение на територията на друга държава членка”. В справката-декларация по ЗДДС тези фактури се отразяват в кл.18.

   Директор на Дирекция ОУИ Пловдив: (п) (не се чете)



Статия със свободен достъп