Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2017 > бр. 1, 1 - 15 януари 2017 г. > № 20-00-227 от 29.12.2016 г. Относн...
в. Главен счетоводител
бр. 1, 1 - 15 януари 2017 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 20-00-227 от 29.12.2016 г. Относно: Промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС)

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   Във връзка с изменения и допълнения в ЗДДС (ДВ. бр. 97 от 6.12.2016 г.), в сила от 01.01.2017 г., Ви уведомяваме за следното:
Новите изменения в ЗДДС съдържат разпоредби, които уреждат облагането с ДДС на дейността на неперсонифицираните дружества и изменения и допълнения в разпоредбите, засягащи действията на наследниците, при смърт на регистрирано по ЗДДС физическо лице, независимо дали е или не е едноличен търговец.
1. Нови основания за регистрация по ЗДДС
- Задължителна регистрация на неперсонифицирано дружество съгласно чл. 132, ал. 5 от ЗДДС.
С тази разпоредба се вменява задължение за регистрация на неперсонифицираните дружества, в които участва като съдружник регистрирано по ЗДДС лице. Регистрацията се извършва с подаване на заявление за регистрация по общия ред в 14-дневен срок от датата на договора за създаване на неперсонифицираното дружество, която се смята за дата на регистрация на дружеството по ЗДДС.
Съгласно § 46 от ПЗР на ЗИДЗАДС, когато до влизането в сила на новата разпоредба от закона е създадено неперсонифицирано дружество - нерегистрирано по Закона за данък върху добавената стойност лице, в което участва съдружник - регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност лице, дружеството е длъжно да подаде заявление за регистрация в едномесечен срок от влизането в сила на този закон.
В този случай датата на регистрация е датата на връчване на акта за регистрация.
- Регистрация по избор съгласно чл. 132а от ЗДДС
При смърт на регистрирано по ЗДДС физическо лице или физическо лице - едноличен търговец, чието предприятие е поето по наследство или по завет, когато независимата икономическа дейност на починалото лице бъде продължена от лице, което не е регистрирано по този закон и за което не са налице условията за задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1, лицето има право да се регистрира по този закон.
С тази разпоредба е предвидена възможност наследник, който възнамерява да продължи независимата икономическа дейност на починалото лице и не е регистрирано по ЗДДС лице, да може да се регистрира.
Регистрацията се извършва с подаване на заявление за регистрация по общия ред в 14-дневен срок от приемане на наследството по чл. 49 и чл. 51 от Закона за наследството, но не по-късно от 14-то число включително на месеца, следващ 6-ия месец от датата на смъртта на наследодателя.
Дата на регистрация е датата на връчване на акта за регистрация.
2. Ново основание за дерегистрация по ЗДДС
Съгласно чл. 108, ал. 3 ЗДДС лице, регистрирано на основание чл. 132 и 132а, може да подаде заявление за дерегистрация, когато към датата на подаване на заявлението не е налице основание за задължителна регистрация.
Приемането на заявленията за регистрация, извършването на проверките и издаването на документи, свързани с тях се извършва по реда на процедура 0К2 „Регистрация по ЗДДС“, а за дерегистрация по реда на процедура ОКЗ „Дерегистрация по ЗДДС“.

   Зам. изпълнителен директор на НАП: (Милена Кръстанова)



Статия със свободен достъп