Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2012 > бр. 34, 17 - 23 септември 2012 г. > Обезценка на ДМА
в. Седмичен законник
бр. 34, 17 - 23 септември 2012 г.

Обезценка на ДМА

Иван СИМОВ - регистриран одитор

   През 2009 г. фирмата ни закупи апартамент за офис. Апартаментът е заведен в инвентарната книга и са начислени амортизации 4% годишно. През февруари 2012 г. година направихме експертна преоценка и съответно новата цена на апартамента е по-ниска. С какви счетоводни операции трябва да отразим това намаление в отчетната стойност на актива и начислените до момента амортизации?

  

   Операциите, които трябва да вземете, се свързани с обезценка на ДМА.

   Нека си послужа с пример:

   - отчетна стойност на апартамента - 100;

   - набрана амортизация - 10;

   - балансова стойност - 90;

   - експертна оценка - 70.

   Дт с/ка за Разходи за обезценка

   Кт с/ки за Сгради - 20 (разликата между балансовата стойност - 90, и експертната оценка - 70)

   За да определите разходите за амортизация на сградата, след обезценката е необходимо новата баланасова стойност да разделите на броя на годините, които очаквате да използвате сградата занапред, например при оставащ срок за ползване 22 години е необходимо да разделите 70 на 22 и ще получите годишната амортизация за актива.

   Необходимо е да обърна внимание, че новите разходи за амортизация важат само за счетоводни, но не и за данъчни цели.

   Във връзка със задължението ви за данък стради и такса смет по ЗМДТ необходимо е да подадете нова декларация във връзка с промяната на стойността на апартамента. Данъчната администрация обаче е в правото си във връзка със задълженията ви по ЗМДТ да използва по-високата от двете оценки - отчетната стойност на актива и данъчната му оценка. В този ред на мисли може би няма особен смисъл от обезценката на апартамента, но все пак това е от компетентността на ръководството на фирмата.



Статия със свободен достъп