Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2013 > бр. 15, 1 - 15 август 2013 г. > Размер на обезщетението при отмяна ...
в. Главен счетоводител
бр. 15, 1 - 15 август 2013 г.

Размер на обезщетението при отмяна на незаконно уволнение

Гошо Мушкаров – д-р по икономика

   В бр. 6 от 2013 г. на в. „Актив” Гошо Мушкаров, д-р по икономика, отговаря на следния въпрос: Трябва ли към обезщетението по чл. 225, ал. 1 от КТ да се включат договорените по КТД суми за почивно дело и коледна заплата, ако бъдат изчислени пропорционално на времето, което се зачита за трудов стаж?

   Елементите на брутното трудово възнаграждение за изчисляване на обезщетението при отмяна на незаконно уволнение, както и на другите обезщетения по смисъла на чл. 228 от КТ са посочени в чл. 17, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. При тези изчисления от допълнителните трудови възнаграждения се отчитат само тези, които са с постоянен характер, независимо дали са били определени във вътрешните правила за заплащане на труда, в нормативен акт, в трудов договор или в колективен трудов договор.
Посочените в запитването суми за почивно дело и коледна заплата не са възнаграждения с постоянен характер, поради което не се отчитат при изчисляването на възнаграждението за времето на платения годишен отпуск.



Статия със свободен достъп