Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2013 > бр. 36, 14 - 20 октомври 2013 г. > Прекратяване на трудов договор пора...
в. Седмичен законник
бр. 36, 14 - 20 октомври 2013 г.

Прекратяване на трудов договор поради неизплатени заплати от предприятие в ликвидация

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Работник подава заявление за прекратяване на трудовия договор по чл. 327, ал. 1, т. 2 от КТ - поради неизплатени две заплати. Отговорът е, че предприятието е закрито, за което лицето не е било уведомено. Как лицето може да си получи дължимите заплати и обезщетенията по КТ?

  
При преустановяване дейността на предприятието работодателят е длъжен да прекрати трудовия договор с предизвестие на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ и да изплати на работника или служител дължимите трудови възнаграждения и обезщетения. Прекратяването се оформя с писмена заповед, връчена на лицето. Оформя се и се заверява трудовата книжка и се издават всички други документи относно уволнението.

   Тъй като в случая това не е изпълнено, работникът или служителят трябва да се обърне към съда, за да му бъдат присъдени дължимите заплати и обезщетения. Срокът, в който следва да се предяви иск, е 3-годишен, считано от деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред (чл. 358, ал. 1, т. 3 и ал. 2, т. 2 от КТ).

   След като предприятието е закрито, служителят може по реда на чл. 685 от Търговския закон да предяви своите вземания пред съда заедно с другите кредитори на предприятието. Срокът е до един месец от вписване в Търговския регистър на решението за откриване на производството по несъстоятелност.



Статия със свободен достъп