Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2016 > бр. 3, Март 2016 г. > Продажба на предприятие по реда на ...
сп. Български законник
бр. 3, Март 2016 г.

Продажба на предприятие по реда на чл. 15 от Търговския закон

Отговаря доц. д-р Али ВЕЙСЕЛ - регистриран одитор

   Въпрос: Предстои прехвърляне на предприятие ЕООД по чл. 15 от ТЗ на друго ЕООД със заличаване на първото. И двете предприятия са регистрирани по ЗДДС и са на свързани лица - баща и син.
1. Какви са счетоводните операции, които трябва да се вземат в предприятието продавач?
2. Какви и в какви срокове са задълженията на предприятието продавач по ЗДДС и по ЗКПО?

   Отговор: В случаите на продажба на предприятие по реда на чл. 15 от Търговския закон е важно да се обърне внимание, че под термина „предприятие” се разбира „съвкупност от права, задължения и фактически отношения”, а не „предприятие” по смисъла на чл. 1, ал. 2 от Закона за счетоводството. Затова в счетоводството на продавача трябва да се отписва продаденото имущество и да се отчита резултат от сделката.
В чл. 107 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) са посочени основанията за задължителна дерегистрация. Сред тях са и прекратяване на юридическо лице - търговец.
Процедура за дерегистрация е посочена в чл. 109 от ЗДДС. При прекратяване на юридическо лице – търговец, се подава заявление за дерегистрация в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите в 14-дневен срок.
Данъчното третиране по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) при преобразуване на дружества и кооперации и прехвърляне на предприятие се извършва в съответствие с Глава деветнадесета от закона.

   Данъчният финансов резултат съгласно ЗКПО се основава на счетоводния финансов резултат, който се преобразува за данъчни цели в съответствие със закона. По отношение на признаването за данъчни цели на счетоводните приходи от продажба на предприятие ЗКПО не предвижда отклонение от счетоводните правила. Затова трябва да се приеме, че счетоводните приходи са признати за данъчни цели. В тази насока е становището на Националната агенция за приходите с изх. № 24-31-1 от 31.01.2013 г. Необходимо е обаче да се има предвид разпоредбата на чл. 16, ал. 1 от ЗКПО – „когато една или повече сделки, включително между несвързани лица, са сключени при условия, чието изпълнение води до отклонение от данъчно облагане, данъчната основа се определя, без да се вземат под внимание тези сделки, някои техни условия или тяхната правна форма, а се взема под внимание данъчната основа, която би се получила при извършване на обичайна сделка от съответния вид по пазарни цени и насочена към постигане на същия икономически резултат, но която не води до отклонение от данъчно облагане”.



Статия със свободен достъп