Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2016 > бр. 9, Септември 2016 г. > Срокове за подаване на декларация о...
сп. Български законник
бр. 9, Септември 2016 г.

Срокове за подаване на декларация образец 1 и образец 6 с данни за осигуряване към НАП

Отговаря Андрей АЛЕКСАНДРОВ - доктор по трудово и осигурително право

   Въпрос: Заплати за месец април 2016 г. са изплатени на 28.04.2016 г. Какви са сроковете за подаване на декларация образец 1 и образец 6 с данни за осигуряване към НАП и съответно внасяне на осигурителни вноски и данък?

   Отговор: От началото на 2016 г. влезе в сила важно изменение в Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. Две от най-често подаваните осигурителни декларации - образец 1 и образец 6, вече се изпращат от работодателите в НАП в един и същи срок. С това се целеше както улесняване на адресатите на задължението, така и по-добра събираемост на публичните задължения.
Декларация образец № 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ (ГВРС) на осигурените лица и облагаемия доход. Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от наредбата декларация образец № 1 се подава в съответната компетентна ТД на НАП от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения – за всеки календарен месец до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните.

   Декларация образец 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ“ съдържа данни за дължимите осигурителни вноски за фондовете на Държавното обществено осигуряване, УчПФ, ДЗПО, здравното осигуряване, фонд ГВРС и за удържания авансово данък върху доходите от трудови правоотношения на физическите лица. Съгласно чл. 3, ал. 3 от наредбата декларация образец № 6 се подава в съответната компетентна ТД на НАП от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите осигурителни вноски и вноските за фонд ГВРС едновременно с подаване на декларация образец № 1.
Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване за лицата по чл. 4, ал. 1 КСО (работниците и служителите по трудово правоотношение) се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът (чл. 7, ал. 1 КСО). Данъкът, който работодателят е задължен да удържа по чл. 42 ЗДДФЛ, се внася до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан (чл. 65, ал. 11 ЗДДФЛ).



Статия със свободен достъп