Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2020 > бр. 9, Септември 2020 г. > Осигуряване на собственик на ЕООД, ...
сп. Български законник
бр. 9, Септември 2020 г.

Осигуряване на собственик на ЕООД, работещ в чужбина

Отговаря Аспасия ПЕТКОВА – експерт по осигуряване

   Въпрос: Собственик на българско ЕООД - лекар, сключва договор между ЕООД-то и френска клиника за прегледи на пациенти. Прегледите се извършват във френската клиника и са с продължителност по една седмица всеки месец. В България засега ЕООД-то няма пациенти. Собственикът е самоосигуряващо се лице.
Къде следва да се осигурява собственикът на ЕООД, при положение че живее в България и отива командировка във Франция за една седмица месечно и единствените приходи на ЕООД-то са от Франция?

   Отговор: За да се прецени къде трябва да се внасят осигурителните вноски за труда, положен във Франция от лекаря, необходимо е да е ясно кое е приложимото законодателство. Разпоредбите, свързани с определянето му са Регламент (ЕО) № 883/2004 и Регламент (ЕО) № 987/2009. В България преценката за изпълнение на изискванията за издаване на формуляр А1 за определяне на приложимото законодателство се извършва от НАП. Всеки конкретен случай се разглежда индивидуално в зависимост от спецификата му.

   Следвайки основното правило на регламентите, осигуровките би трябвало да се внасят по законодателството на приемащата държава членка, т.е. във Франция. Но това би довело до сериозни затруднения. Предвид това в регламентите на ЕС е предвидена възможност осигурителните вноски да продължат да се внасят по законодателството на изпращащата държава членка като изключение от основното правило.
Самостоятелно заетите лица, които извършват работа на територията на друга държава членка, по основно правило са подчинени на законодателството на държавата на временна трудова заетост. Прилагането на основното правило спрямо тези самостоятелно заети лица, които за сравнително кратък период извършват работа на територията на друга държава членка, би довело до известни затруднения.
С оглед преодоляване на тези неблагоприятни последици и/или административни усложнения за всички заинтересовани страни в Дял II от Регламент (EO) №883/04 са въведени специални правила за самостоятелно заетите лица, които за предварително определен период осъществяват трудова дейност в друга държава членка.
Специалните правила поставят редица условия, чието изпълнение е абсолютно задължително, за да остане приложимо законодателството на изпращащата държава, като изключение от основното правило.

   Специалните правила за самостоятелно заетите лица, които за сравнително кратък период извършват работа на територията на друга държава членка, са въведени с разпоредбите на чл. 12(2) от Регламент (ЕО) №883/2004.
Аз считам, че собственикът на ЕООД-то трябва да направи искане до НАП за определяне на приложимото законодателство и след това ще стане ясно по кое законодателство трябва да внася осигурителните вноски.



Статия със свободен достъп