Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2022 > бр. 1 от 2022 г. > Доставка на една и съща стока във в...
сп. Български законник
бр. 1 от 2022 г.

Доставка на една и съща стока във верига, включваща и междинен доставчик

Отговаря Ганка ПЕТРОВА – данъчен експерт

   Въпрос: Българска фирма закупува от Австрия стока и я продава на друга българска фирма. Стоката обаче пътува директно от Австрия към Франция. Транспортът е за сметка на купувача - българска фирма. Правилно ли разбирам, че място на сделката между двете БГ фирми е Франция и не трябва да има начислено ДДС в приходната фактура? Няма и ВОП, следователно не правя протокол за разходната фактура за закупуването на стоката, но я вкарвам в ДДС дневниците без право на ДДС?

   Отговор: Съгласно разпоредбата на чл. 65а, ал. 1 от ЗДДС доставките на една и съща стока във верига, включваща и междинен доставчик, която се изпраща или транспортира от една държава членка до друга държава членка директно от първия доставчик до крайния получател във веригата, са последователни доставки на стоката. Междинен доставчик по ал. 1 е доставчик във верига от последователни доставки на стока, различен от първия доставчик във веригата, който изпраща или транспортира стоката сам или чрез трето лице от негово име (чл. 65а, ал. 2 от ЗДДС). В случаите по ал. 1 за целите на чл. 53 изпращането или транспортирането се отнася само за доставката, извършена към междинния доставчик по силата на чл. 65а, ал. 3 от ЗДДС.
Мястото на изпълнение на останалите доставки във веригата се определя, както следва:
1. на доставките, извършени преди доставката, за която се отнася изпращането или транспортирането на стоката - мястото на изпълнение е в държавата членка, от която е изпратена или транспортирана стоката;
2. на доставките, извършени след доставката, за която се отнася изпращането или транспортирането на стоката - мястото на изпълнение е в държавата членка, в която стоката е пристигнала или превозът й е завършил (чл. 65а, ал. 5 от ЗДДС).
Предвид изложеното, в случая първата българска фирма, за чиято сметка е транспортът се явява междинен доставчик, като същата е регистрирано по ЗДДС лице. Същата ще се яви получател по вътреобщностно придобиване на стока с място на изпълнение на територията на Франция – там, където завършва превозът на стоката. При предоставен BG ДДС № по силата на чл. 62, ал. 2 от ЗДДС мястото на изпълнение на това вътреобщностно придобиване ще е на територията на страната. За това вътреобщностно придобиване следва да се начисли данък върху добавената стойност чрез издаване на протокол по реда и в срока на чл. 117 от ЗДДС. За този начислен данък няма да е налице право на приспадане на данъчен кредит, предвид това, че не е изпълнено условието стоката, предмет на придобиването, да се използва за последваща облагаема доставка на територията на страната. В случай че тази българската фирма докаже, че това придобиване е обложено в държавата членка, където стоките са пристигнали или е завършил превозът им – в случая Франция, то следва да бъде извършена корекция на начисления данък по реда на чл. 10 от ППЗДДС.
Последващата доставка, получател по която е втората българска фирма, ще е с място на изпълнение на територията на Франция и е необходимо да се проучи законодателството на тази държава членка с оглед възникване на задължение за регистрация за целите на ДДС в същата и начисляване на данък върху добавената стойност съобразно законодателството на тази държава членка.



Статия със свободен достъп