Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2022 > бр. 10, 7 - 13 март 2022 г. > Деклариране на доходи от наем
в. Седмичен законник
бр. 10, 7 - 13 март 2022 г.

Деклариране на доходи от наем

Отговаря Христо ДОСЕВ - д.е.с., регистриран одитор

   Лице има имот, който от 01.07.2021 г. дава под наем и е задължен по ЗДДФЛ да подава всяко тримесечие декларация и да плаща авансово данък съгласно закона. Лицето не е подало такива декларация за третото тримесечие и не е платило авансов данък.
Какво следва да се направи при подаване на годишната декларация и какви са санкциите за пропуснатото подаване на декларацията и внасянето на авансовия данък за трето тримесечие?

   С подаването на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ физическото лице ще декларира всички свои облагаеми доходи и ще определи окончателния размер на дължимия годишен данък върху общата годишна данъчна основа. Разликата между дължимия данък и авансово внесения данък ще подлежи на внасяне в републиканският бюджет в срока за подаване на декларацията. В случая, след като става въпрос за доходи от наем, срокът за подаване на ГДД и респективно за внасяне на дължимия данък върху годишната данъчна основа е до 30 април на следващата година. За доходите, придобити през 2021 година, крайният срок е 2 май 2022 година, тъй като 30 април се пада неработен ден. При условие че физическото лице е било длъжно да прави авансови вноски и съответно да подава декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ през течение на годината, на него може да му бъде наложена глоба в размер до 500 лева (ако не подлежи на по-тежко наказание), тъй като чл. 80, ал. 1 от ЗДДФЛ предвижда на лице, което не подаде в срок данъчна декларация по реда на ЗДДФЛ, да се наказва с глоба в размер до 500 лева. За налагането на административни наказания се прилагат разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания. За разлика от ЗКПО в ЗДДФЛ липсва текст, който да предвижда дължимост на лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания, в случаите когато данъчно задълженото лице не е внесло в срок дължимите данъци, включително и за дължимите авансови вноски.



Статия със свободен достъп