Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2022 > бр. 12, 21 - 27 март 2022 г. > Прекратяване на трудовия договор по...
в. Седмичен законник
бр. 12, 21 - 27 март 2022 г.

Прекратяване на трудовия договор поради невъзможност лицето да бъде трудоустроено

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Как се прилага разпоредбата на чл. 325, ал. 1, т. 6 от КТ за прекратяване на трудовия договор при явяване на трудоустроено лице?

   В съответствие с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за трудоустрояването комисията по трудоустрояването определя ежегодно до края на януари подходящите работни места и длъжности за трудоустрояване на лицата с намалена работоспособност в съответствие с процента, определен по реда на чл. 315 от КТ за съответния отрасъл. Списъкът на местата се съхранява в предприятието. Преписи от него се изпращат на териториалното поделение на НОИ, на службата по трудова медицина и при поискване - на здравния орган, който е издал предписанието.
Включените в този списък длъжности не стоят свободни. При липса на кандидати - трудоустроени лица, всяко от тях може да се заеме от работоспособен работник или служител, който се предупреждава писмено, че длъжността е определена за трудоустрояване. Предупреждават се и работниците и служителите, които заемат работни места или длъжности, впоследствие определени за трудоустрояване.
Разпоредбата на чл. 325, ал. 1, т. 6 от КТ гласи, че трудовият договор се прекратява, когато длъжността е определена за заемане от бременна или от трудоустроено лице и се яви кандидат, който има право да я заеме и има изискващите се за нейното изпълнение образование, квалификация и правоспособност.
При прекратяване на трудовия договор на това основание следва да се има предвид и разпоредбата на § 1 от допълнителната разпоредба на Наредбата за трудоустрояването. За работник или служител, заемащ длъжност, която впоследствие е била определена за трудоустрояване трудовият договор се прекратява само когато не е възможно с негово съгласие той да бъде преместен на друга подходяща работа. В случая за подходяща се смята работа, която съответства на здравния статус на лицето, и то има изискващите се за нейното изпълнение качества. Ако работодателят предложи подходяща работа, но лицето откаже да я заеме, или ако няма подходяща работа, трудовото правоотношение се прекратява на посоченото основание.



Статия със свободен достъп