Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2022 > бр. 29, 18 - 24 юли 2022 г. > Влизане в сила на заповед за уволне...
в. Седмичен законник
бр. 29, 18 - 24 юли 2022 г.

Влизане в сила на заповед за уволнение

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Работник подава предизвестие за прекратяване на трудовия договор по чл. 326, ал. 1 от КТ. С изтичане срока на предизвестието работодателят издава заповед за уволнение, но работникът не я подписва. Влиза ли заповедта за уволнение в сила?

   В съответствие с чл. 335, ал. 2, т. 1 от КТ при уволнение с предизвестие трудовият договор се прекратява с изтичане на предизвестието. За целта работодателят издава писмена заповед и оформя трудовата книжка, като заверява придобития трудов стаж. Заповедта се връчва на лицето или му се изпраща по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка. Получаването на заповедта се удостоверява от лицето с подпис върху нея или върху обратната разписка.
В случая са налице писмени волеизявления за прекратяване на трудовото правоотношение и на двете страни - от работника - чрез заявлението за прекратяване на трудовия договор, и от работодателя - чрез заповедта за прекратяване на същото основание. Ако по този повод възникне трудов спор, той следва да се реши в съда.



Статия със свободен достъп