Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2022 > бр. 47, 19 - 25 декември 2022 г. > Задължителна регистрация по ЗАДС на...
в. Седмичен законник
бр. 47, 19 - 25 декември 2022 г.

Задължителна регистрация по ЗАДС на фотоволтаична централа

Отговаря проф. Любка ЦЕНОВА - адвокат от САК

   Дружеството ни притежава фотоволтаична централа. Част от произведената енергия продава на търговец на ел. енергия по силата на договор, а друга част потребява за собствени нужди.
Имайки предвид изменението на Закона за акцизите и данъчните складове, - § 6б, т. 3,б.а, в сила от 9.07.2022 г., дружеството подлежи ли на задължителна регистрация по чл. 57 а, т. 3б от ЗАДС и дължи ли акциз за потребената за собствени нужди енергия, произведена от ФЕЦ? Мощността на същата е до 5 MW.

   Краткият отговор е: Подлежите на регистрация по ЗАДС на основание чл. 57а, ал. 1 т. 3а от ЗАДС.
Основанието за този отговор са следните:
В запитването си посочвате, че една част от произведената енергия продавате на търговец на ел. енергия по силата на договор, а друга част потребявате за собствени нужди.
В чл. 57а, ал. 1, т. 3а от ЗАДС е посочено, че на задължителна регистрация подлежат лицата, които продават собствена електрическа енергия на потребители за битови и/или стопански нужди.
Съгласно чл. 57а, ал. 1, т. 3б от ЗАДС на задължителна регистрация подлежат лица, които потребяват собствена електрическа енергия за свои собствени нужди, с изключение на лицата, които потребяват собствена електрическа енергия само за битови нужди. Лицата, които произвеждат електрическа енергия само за свои битови нужди, не подлежат на регистрация.
От сравняването на двата текста от ЗАДС е видно, че има различия.
За да се приложи спрямо Вас регистрацията по чл. 57а, ал. 1, т. 3б от ЗАДС, Вие трябва да ползвате произведената енергия само за свои собствени нужди и за свои битови нужди.
“Битови нужди” по смисъла на ЗАДС е потреблението на електрическа енергия, .... от физическо лице за домакинството му (§1, т. 51 от допълните разпоредби на ЗАДС).
В ЗАДС няма определение на понятието “собствени нужди”, а има определение на понятието “стопански нужди”. Като “стопански нужди” е посочено всяко потребление на електрическа енергия ..... различно от потреблението за битови нужди” (§ 1, т. 52 от допълните разпоредби на ЗАДС).
Тъй като в ЗАДС няма определение на понятието “потребление за собствени нужди”, съдържанието на понятието може да се извлече от чл. 119, ал. 1 от Закона за енергетиката, където е посочено, че: “Производителите на електроенергия могат да снабдяват с електрическа енергия свои клонове, предприятия и обекти, разположени на територията на страната.” В тази връзка може да се приеме, че Вие снабдявате с електроенергия други Ваши производствени мощности. Следователно след като има данни, че продавате електроенергия, то дружеството Ви подлежите на регистрация по реда на чл. 51а, ал. 1, т. 3а от ЗАДС.
Разпоредбата на § 6б, т. 3, б. а, в сила от 9.07.2022 г. от преходните и заключителни разпоредби на ЗАДС, обн., ДВ, бр. 52 от 2022 г. се отнася само за отлагане във времето на задължението за плащането на дължимата данъчна ставка за произведена електроенергия, но не и отлагане на срока за регистрация по ЗАДС на производителите на електроенергия.
Обръщам внимание, че производителите на електроенергия подлежат на контрол о страна на митническите органи. В чл. 37а, ал. 2 от ППЗАДС е предвидено, че “... лицата по чл. 57а, ал. 1, т. 3а, 3б, 5 и 6 от ЗАДС задължително подават искане за регистрация до директора на териториалната дирекция по местонахождение на обекта, в който е произвежда електроенергията като се подава по образец съгласно приложение № 7а от ППЗАДС”.
Съгласно чл. 37а, ал. 5 от ППЗДДС “За издаване на удостоверение за регистрация на лицата по чл. 57а, ал. 1, т. 1, т. 3а, т. 3б, 5 и 6 от ЗАДС или при промяна в обстоятелствата, отнасящи се до добавяне на нов обект за осъществяване на дейност митническите органи извършват проверки на място за установяване изпълнението на изискванията на закона и нормативните актове по прилагането му”.
Дължима акцизна ставка
Ако произведената от Вас електрическа енергия е с код е КН 2716, защото е:
а) от слънчева, вятърна енергия, от енергията на вълните, приливите или с геотермален произход;
б) от хидравличен произход, произведена в хидроелектрически инсталации;
в) генерирана от биомаса или от продукти, произведени от биомаса;
г) генерирана от метан, изпускан в изоставени въглищни мини;
д) генерирана от горивните клетки,
то дължимата акцизната ставка е “0” лв. за мегаватчас вместо 2 лв. съгласно чл. 34а , ал. 1 от ЗАДС. за срок до 30 юни 2025 г., съгласно § 6б, т. 3, от преходните и заключителни разпоредби на ЗАДС (ДВ, бр. 52 от 2022 г., в сила от 09.07.2022 г.).
Акцизната ставка върху електрическата енергия с код по КН 2716 за потребители на електрическа енергия за битови нужди е “0” лв. за мегаватчас без ограничение във времето, съгласно чл. 34а, ал. 2 от ЗАДС.



Статия със свободен достъп