Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2022 > бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г. > Отпуск за отглеждане на дете до 2 г...
в. Главен счетоводител
бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г.

Отпуск за отглеждане на дете до 2 години на служител в МВР

експерти от МТСП

   В сайта на МТСП експерти отговарят на въпроса: Работя в МВР по Закона за държавния служител. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Искам след изтичането му веднага да използвам целият натрупан платен годишен отпуск за времето, в което съм отсъствала от работа. Мога ли директно да изляза в платен годишен отпуск и как ще се изчисли размерът му при положение, че няколко пъти са увеличавани размерите на възнагражденията докато съм била в отпуск по майчинство? Ще ми бъде ли актуализирана заплатата или трябва да отработя 10 дни и тогава да имам право да изляза в платен годишен отпуск и съответно да получавам актуализираният размер на възнаграждението?

   В чл. 142, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) е установено, че служителите на МВР са: 1. държавни служители – полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението; 2. държавни служители; 3. лица, работещи по трудово правоотношение. Съгласно ал. 4 на същата разпоредба статутът на държавните служители по ал. 1, т. 2 се урежда със Закона за държавния служител и съобразно изчерпателно изброени разпоредби от ЗМВР, между които не е посочен чл.189, ал. 3, с който се урежда заплащането по време на платен годишен отпуск. Следователно в конкретния случай възнаграждението по време на платен отпуск следва да се определи по Закона за държавния служител (ЗДСл). В чл. 60, ал. 1 от ЗДСл е установено, че за времето на платения годишен отпуск държавният служител получава основна заплата, определена по служебното правоотношение към момента на започване ползването на отпуска. Следва да се има предвид, че в чл. 11, ал. 1 , т. 2 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация (НЗСДА) е предвидена възможност за увеличаване на индивидуалната основна месечна заплата при завръщане от отпуск за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на дете по чл. 163, 164, 164а и 164б от Кодекса на труда. Освен това е установено, че размерите на индивидуалните основни месечни заплати в случаите по чл. 11, ал. 1, т. 2 от НЗСДА може да се увеличават при спазване изискванията на Закона за защита от дискриминация, ако по време на ползването на отпуска индивидуалните основни месечни заплати в администрацията са били увеличавани на основание годишна оценка на изпълнението на длъжността. В този случай увеличението може да се извърши при завръщането от отпуск, както и през следващата година, ако служителят не е получил годишна оценка на изпълнението на длъжността за годината на завръщането поради ползването на отпуска. Относно срока, в който се извършват увеличенията в чл. 18 от НЗСДА е посочено, че те се извършват със заповед на ръководителя на административната структура, издадена в тримесечен срок след настъпване на обстоятелство/а, даващо/и възможност за извършване на увеличението. Няма пречка платеният годишен отпуск да се ползва непосредствено след изтичане на отпуските за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, но в този случай ще получите основната заплата, която е била определена към момента на започване на отпуските за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. За повече информация можете да се обърнете към дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерски съвет, в чиито компетенции е да дава становища по принципни въпроси, свързани с прилагането на ЗДСл и на подзаконовите актове към него.



Статия със свободен достъп