Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 5, 6 - 12 февруари 2023 г. > Срок за износване на работно облекл...
в. Седмичен законник
бр. 5, 6 - 12 февруари 2023 г.

Срок за износване на работно облекло

Отговоря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   На работник е предоставено работно облекло на стойност 240 лв. Удължава ли се срокът на износването му при продължителен отпуск на работника? Връща ли се работното облекло при уволнение, или работникът може да го задължи?

   Работодателят е длъжен да осигурява на работниците и служителите работно облекло при условията и по реда на Наредбата за безплатното работно и униформено облекло от 2011 г.
В съответствие с чл. 9, ал. 2 от наредбата при отсъствие на работника или служителя за период повече от 3 месеца работодателят може да удължи срока на износване на работното и/или униформеното облекло с времето на отсъствието.
Работникът или служителят е длъжен да върне работното облекло в следните случаи (чл. 14, ал. 1 от наредбата):
- при прекратяване на трудовото правоотношение;
- при преминаване на друга работа в предприятието, за която не е необходимо носенето на предоставеното облекло;
- след приключване на работата в предприятието, ако е работник или служител в предприятие, което осигурява временна заетост;
- след изтичане срока на износване.
Работодателят може да определи условия, при които работникът може при уволнението да задържи предоставеното му работно облекло.



Статия със свободен достъп