Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 14, 10 - 16 април 2023 г. > Обезщетение за оставане без работа
в. Седмичен законник
бр. 14, 10 - 16 април 2023 г.

Обезщетение за оставане без работа

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Възможно ли е обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ, изплащано през части от два последователни календарни месеца, да е по-малко от последното получено брутно трудово възнаграждение?

   При прекратяване на трудовия договор на някое от посочените в чл. 222, ал. 1 от КТ основания работникът или служителят има право на обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението в размер на брутното трудово възнаграждение за един месец или за по-голям срок, установен по посочения в същата разпоредба ред. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, обезщетението е в размер на разликата между заплатите за същия срок.
Обезщетението се изплаща след изтичане на месеца и представяне на трудовата книжка, от която да е видно, че през този период лицето не е работило при друг работодател или че е работило, но с по-ниска брутна заплата.
База за определяне на обезщетението е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца на уволнението. Елементите на това брутно възнаграждение са посочени в чл. 17, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. Там е предвидено да се отчитат допълнителните трудови възнаграждения, определени с наредбата, с друг нормативен акт, с колективен или с индивидуален трудов договор или с вътрешен акт на работодателя, които имат постоянен характер. Възможно е през базовия месец да са били изплатени и други допълнителни трудови възнаграждения, които нямат постоянен характер, например за положен извънреден труд. Те няма да се отчетат при изчисляване на обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ и то ще бъде по-малко от брутното трудово възнаграждение за базовия месец.
Както се вижда, възможно е обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ да е по-малко от брутната заплата за базовия месец.



Статия със свободен достъп