Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2023 > бр. 5 от 2023 г. > Заличаване на подадена декларация п...
сп. Български законник
бр. 5 от 2023 г.

Заличаване на подадена декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ

Отговаря Лиляна ПАНЕВА – данъчен консултант

   Въпрос: Дублирана е Декларация чл. 55 за една сума в ІІІ и ІV тримесечие. Как да анулирам едната (вярната декларация е в ІІІ тримесечие)?

   Отговор: В случая се налага промяна (заличаване) на вече подадена декларация по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ. По правило корекциите на данни в подадени данъчни декларации се извършват по реда чл. 104 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Когато законоустановеният срок за подаването на съответната данъчна декларацията не е изтекъл и промените са свързани с декларираните данни и обстоятелства, основа за облагане и размера на задължението, корекцията се извършва с подаване на нова декларация. Ако в подадена декларация се открие грешка след изтичане на законоустановения срок за извършване на корекции (както е в случая) промяната се извършва чрез подаване на молба в свободен текст в компетентната териториална дирекция на НАП, в която се посочва допуснатата неточност. Тогава несъответствието може да се отстрани по реда на чл. 103 ДОПК. В зависимост от конкретните обстоятелства това става чрез прихващане или възстановяване на неправилно платената сума на данъка по реда на чл. 129 от ДОПК или чрез подаване на нова декларация с нулева стойност.



Статия със свободен достъп