Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 15, 17 - 23 април 2023 г. > Обхват на понятието “нетни приходи ...
в. Седмичен законник
бр. 15, 17 - 23 април 2023 г.

Обхват на понятието “нетни приходи от продажби”

Отговаря Бойко КОСТОВ - регистриран одитор

   Нашето дружество през няколко поредни години извършва продажби на собствени земи и сгради.
Интересува ме приходите от тези продажби включват ли се в Нетните приходи от продажби (по смисъла на § 1, т. 49 от ДР на ЗКПО във връзка с § 1, т. 11 от ДР на Закона за счетоводството) при определяне на авансовите вноски по ЗКПО?

   ЗКПО в § 1 от своите допълнителни разпоредби, т. 49, не дава собствена дефиниция на понятието “нетни приходи от продажби”, което е съществено относно прилагането на режима на авансовите вноски1, а препраща към ЗСч. Съгласно легалното определение на § 1 от ДР, т.11 от същия закон, “Нетни приходи от продажби” са сумите от продажба на продукция стоки и услуги, намалени с търговските отстъпки, данъка върху добавената стойност и другите данъци, пряко свързани с приходите”.
Поради тази причина, тъй като не са част от горната дефиниция, приходите от продажби на ДМА не се включват в нетните приходи от продажби на предприятието, а се посочват като други приходи.
Продажбите на земя и сгради биха били част от нетните приходи от продажби за едно предприятие само ако покупките и продажбите на имоти са негов основен бизнес и част от предмета му на дейност. В този случай обаче то следва да ги класифицира като материални запаси, тъй като класификацията на даден актив се извършва на база на бъдещите намерения на ръководството за начина на използване на съответния актив. В този смисъл материалните запаси на едно предприятието обхващат закупените от него с цел препродажба стоки в хода на обичайната му стопанска дейност, в т.ч. и земя или други имоти за продажба.
________________________________________________________________________________________
1 От размера на нетните приходи за продажби за годината преди предходната се определя дали ДЗЛ има въобще задължение за извършване на авансови вноски и ако има такова, какъв следва да бъде видът на авансовите вноски - месечни или тримесечни.



Статия със свободен достъп