Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 19, 15 - 21 май 2023 г. > Връчване на длъжностна характеристи...
в. Седмичен законник
бр. 19, 15 - 21 май 2023 г.

Връчване на длъжностна характеристика при промяна на длъжността

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Длъжен ли е работодателят при промяна на длъжността с допълнително споразумение да връчи и длъжностна характеристика на лицето, или това задължение се отнася само при подписване на нов трудов договор?

   Разпоредбата на чл. 127, ал. 1, т. 4 от КТ задължава работодателя при сключване на трудовия договор срещу подпис да връчи на работника или служителя длъжностна характеристика за изпълняваната работа или длъжност. Така и формално се изпълнява изискването на чл. 62, ал. 6 от КТ - преди започване на работа работодателят да запознае работника или служителя с трудовите права и задължения, които произтичат от изпълняваната работа или заеманата длъжност.
Без да е изрично предвидено в КТ, задълженията на работодателя да запознае работника или служителя с изискванията на работата или длъжността се отнасят не само за момента на възникването, но и при всяко изменение на длъжността или работата по трудовия договор, от което възникват нови трудови права и задължения за лицето и за работодателя.



Статия със свободен достъп