Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 32, 11 - 17 септември 2023 г. > Осигуряване на самоосигуряващо се л...
в. Седмичен законник
бр. 32, 11 - 17 септември 2023 г.

Осигуряване на самоосигуряващо се лице, получаващо възнаграждения за личен труд

Отговаря Аспасия ПЕТКОВА - експерт по социално осигуряване

   Собственик на ЕООД с предмет на дейност “Операции с недвижими имоти” се осигурява в дружеството си като СОЛ (с код “12”) на минималния ОД - 710.00лв. (до 31. 07.2023г.), а от 01.08.2023 г. - на 780,00 лв. Съгласно регистрацията на дружеството в ТР - “Дружеството се управлява и представлява от едноличния собственик на дружеството.”
От 01.08.2023 г. собственикът желае да получава възнаграждение за полагания личен труд (като брокер) в ЕООД - 1000,00 лв.
Тъй като изчетох противоречиви мнения относно начина, по който трябва да се изплаща възнаграждението на едноличния собственик, моля да ми отговорите на следните въпроси:
1. Според едно от мненията: “Възнаграждението за положения личен труд от собственика на ЕООД е доход от трудово правоотношение, по смисъла на параграф 1, т. 26, буква “и” от допълнителните разпоредби към ЗДДФЛ”. Да, но в текста пише: “Доходът, получен за положен личен труд в дружество или кооперация от съдружник, член-кооператор или акционер с повече от 5 на сто притежание от капитала, за данъчни цели се третира като доход от трудови правоотношения”, т.е. пише само съдружник (ООД); член-кооператор и акционер (АД), но не пише едноличен собственик (ЕООД)? Това означава ли, ако тази теза е вярната, че едноличният собственик се приравнява към съдружника в ООД? И ако е така:
1.1. При възнаграждение за положен труд в собственото си дружество 1000,00 лв. - какво следва да бъде изплатеното нетно възнаграждение (чистата сума за получаване): договореното възнаграждение, намалено с удържания данък или договореното възнаграждение, намалено с осигурителните вноски (които се внасят чрез дружеството и са за сметка на самоосигуряващото се лице) и удържания данък? Какъв ще бъде осигурителният доход, върху който са дължими осигурителни вноски - 780,00 лв. или 1000,00 лв., и върху каква данъчна основа ще се изчисли ДОД?
1.2. Как трябва да се попълни Д1 за това лице? С два записа - един с код 12 (за осигурителния доход като СОЛ и съответните осигуровки) и един запис с код 90 - за договореното възнаграждение за личен труд и удържания данък? Или в един общ запис с код 12?
1.3. При подаването на годишна данъчна декларация на основание чл. 50 от ЗДДФЛ получените доходи къде трябва да се посочат? В Приложение №1 с код 102 - като съдружник в ООД, или в друго приложение?
1.4. При годишното изравняване на дохода как трябва да се попълни Справката за окончателния размер на осигурителния доход - Таблица 1 и Таблица 2 към ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ - в коя колона трябва да се посочи този доход - като трудов договор - колона 1, или като облагаем доход от дейност като СОЛ - колона 5?
2. Второто мнение е, че възнаграждението за положен личен труд (1000,00 лв.) се изплаща като възнаграждение по извънтрудови правоотношения с 25% нормативно признати разходи (250,00 лв.), а осигуровки се внасят месечно само върху 780,00 лв. и при подаването на годишна данъчна декларация на основание чл. 50 от ЗДДФЛ, същите се изравняват? В този случай чистата сума за получаване е 780,00 лв.?
3. С какви документи се оформя документирането на възнагражденията за положен личен труд в дружеството? С решение на едноличния собственик на ЕООД - относно размера на възнаграждението; с ведомостта за заплати - за изплатените суми или по друг начин?

   На основание § 1, т. 26, б. “и“ от ДР на ЗДДФЛ, за целите на данъчното облагане правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери се приравняват на “трудови правоотношения”. Същото се отнася и за управляващ собственик на ЕООД.
Следователно за целите на данъчното облагане по реда на ЗДДФЛ доходът от полаган личен труд от собственик на дружеството се третира като доход от трудово правоотношение независимо от вида на сключения договор.
Съгласно даденото в закона определение относно възнагражденията, изплащани за положен личен труд, при облагането на доходите, получени от физически лица, се прилагат правилата за облагане на доходи от трудови правоотношения, като се имат предвид разпоредбите в закона, предвидени за авансово облагане и годишно облагане по реда на ЗДДФЛ на този вид доходи.
Когато се изплащат възнаграждения за положен личен труд съгласно чл. 42, ал. 2, изречение второ от ЗДДФЛ месечната данъчна основа на самоосигуряващи се лица за доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, буква “и” от ДР се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен от платеца за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на КСО и ЗЗО. Ако задължителните осигурителни вноски на самоосигуряващото се лице не са внесени чрез платеца на дохода, при определянето на месечната данъчна основа, същите не могат да бъдат приспаднати. Удържането и внасянето на данъка се прави от платеца на дохода.
Самоосигуряващото се лице, което ще получава суми за положен личен труд, трябва да се осигурява като самоосигуряващо се лице. За това, че лицето ще получава суми за положен личен труд през месеците не трябва да се уведомява НАП чрез регистрация на трудов или граждански договор. Чрез подаване на декларациите Д1 и Д6 и при определяне на окончателния размер на осигурителния доход, сумите от изплатения личен труд ще се отразят върху осигурителния доход на лицето.
Самоосигуряващото се лице като физическо лице, получило доходи от възнаграждения за положен личен труд в дружеството, има задължение на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 3 от ЗДДФЛ да подаде годишна данъчна декларация.
Данъкът върху доходите от възнаграждения, за положен личен труд от самоосигуряващи се лица се определя по реда на чл. 42, ал. 4 от ЗДДФЛ и следва да бъде включен в декларация образец № 6.
При реално положен личен труд в дружеството и съответно издаден документ по реда на чл. 7, ал. 2 от ЗСч и чл. 10 от ЗКПО, разходът за начисленото възнаграждение следва да бъде признат за данъчни цели.
Самоосигуряващите се лица внасят осигурителни вноски авансово през календарната година върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Окончателният размер на месечния им осигурителен доход се определя за периода, през който са упражнявали трудова дейност през предходната година, въз основа на доходите, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ, който не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход. Окончателната осигурителна вноска е в размера за фонд “Пенсии” и за допълнително задължително пенсионно осигуряване в срока за подаване на данъчната декларация.
Дължимите осигурителни вноски върху възнагражденията, изплащани на самоосигуряващите се лица за положен личен труд в дружеството, се внасят по реда на чл. 6, ал. 9 от КСО, т.е. внасят се от самоосигуряващите се лица в срока за подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ - до 30 април на следващата календарна година.
При изплащане на възнаграждение на самоосигуряващото се лице за положен личен труд във фирмата, за авансово удържания данък по чл. 42 от ЗДДФЛ следва да се подаде декларация обр. № 6 в срок от 1-во до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан.
Самоосигуряващите се лица подават декларация обр. № 6 еднократно до 30 април за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година и задължителните осигурителни вноски върху осигурителен доход, формиран по реда на чл. 6, ал. 9 от КСО.
За самоосигуряващото се лице като физическо лице, получило доход от възнаграждение за положен личен труд, също така възниква задължение да подаде годишна данъчна декларация на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 3 от ЗДДФЛ. Възнаграждението за положен личен труд следва да се отрази в Приложение 1 доходи от трудови правоотношения.
Декларация образец № 1 се подава с код 12 във “Вид осигурен” при подаване на данни за осигуряваното на лицето като самоосигуряващо се лице. За месеца, през който се изплащат възнаграждения за положен личен труд се подава и декларация обр. № 1 с код 90 с данни само за данъка.
В конкретния казус осигурителните вноски се внасят авансово всеки месец в зависимост от времето, през което се полага труд в дружеството, в случая за 5 дни.
При определяне на окончателния размер на осигурителния доход, тогава се декларират сумите, изплатени за положен личен труд и се определя окончателен размер на осигурителния доход.



Статия със свободен достъп