Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2025 Настолник на счетоводителя Трудово право 1000 въпроса…
начало > в. Седмичен законник > 2024 > бр. 22, 10 - 16 юни 2024 г. > Допълнително възнаграждение за науч...
в. Седмичен законник
бр. 22, 10 - 16 юни 2024 г.

Допълнително възнаграждение за научна степен по допълнителен договор

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Служител е назначен с безсрочен допълнителен трудов договор по чл. 111 от КТ с работно време 1 час на ден. Има ли право на допълнително възнаграждение за научна степен "доктор“ и в какъв размер, ако получава такова допълнително възнаграждение и по основния си трудов договор за 8 часа?

   За образователна и научна степен "доктор“, свързана с изпълняваната работа, на работника или служителя се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер, не по-малък от определения в чл. 11, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.
Правото и размерът на допълнителното възнаграждение по цитираната разпоредба се свързва единствено с преценката за връзката на притежаваната докторска степен с изпълняваната работа, но не и с вида на договора или с работното време по него. Поради това и по допълнителния трудов договор по чл. 111 от КТ служителят има право на допълнително възнаграждение за притежаваната научна степен "доктор“, ако работодателят прецени, че тя е необходима за изпълняваната длъжност.



Статия със свободен достъп